Karácsony és a “pogány” ünnepi szokások

2008 november 13. | Szerző:

 “A karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, amelyen Jézus születésére emlékeznek. Időpontja a nyugati kereszténységben december 25-e, ortodoxoknál január 6. Magyarországon a nem vallásos, de keresztény kultúrkörbe tartozók számára általában a szeretet ünnepét jelképezi. Karácsonykor elterjedt szokás a keresztény (és sokszor a nem vallásos) családokban is megajádékozni szeretteiket. December 24-én hagyományosan a családok egész nap böjtölnek (karácsony böjtje), és este fogyasztják el a böjti vacsorát, majd csak december 25-én következik a karácsonyi ebéd vagy vacsora. Újabban kialakult hogy a rokonokkal, családtagokkal együtt ünnepelnek szenteste, a “karácsonyi vacsora” keretében. Az üzletek és áruhazak ezidőtájt természetesen igyekeznek kihasználni az ajándékozás szokását, és reklámdömpinggel próbálják bevételüket többszörözni – ezzel sokszor konzummá torzítva az ünnep valódi lényegét.”


Jesszus! Ennél szárazzabban még nem láttam megfogalmazva a Karácsonyi ünnep lényegét! Igaz, hogy mindezt a Wikipediából ollóztam ide. És egy enciklopédia dolga, hogy minél tárgyilagosabban és egyértelűbben tájékoztasson minket az adott szó jelentéséről.


Azt természetesen kihagyta a szemelvény, hogy eredetileg december 24-e a “pogány” Napisten születésének ünnepe. Bár akkortájt még Téli napfordulónak hívták, s Magort ünnepelték.


“Ekkor ünnepeljük a Napisten születését. Ez a leghosszabb éjszaka az évben.
Ezért régen úgy érezték, mintha sohasem kelne fel a Nap újra, így tüzeket gyújtottak, majd körülötte tartottak Naphívó szertartásokat. Amikor végre feljött a Nap, akkor ezt az erőfeszítéseik eredményének vették.
A keresztények ezt az ünnepet átvették, mint Jézus születésének napját.
Mikor valójában valamikor márciusban lehetett. Azért december 24-25 éjszaka lett megjelölve, mert akkoriban ezen az éjszakán ünnepelték Mithrát, a Napisten születését. Január 6-án, ami pedig még régebben volt Karácsony, Dionüszosz fesztiválját ülték. Egyiptomban pedig Oziriszt ünnepelték ilyenkor.


A fa díszítése is ilyen távolra nyúlik vissza. A rómaiak a téli napforduló feldíszítették az otthonukat, főleg örökzöldekkel. Ez állhat a legközelebbi kapcsolatban a ma használatossal. Sokáig az Egyház elítélte, de az emberek szerették ezt a szokást és átvették. Az örökzöldek az örökkévalóságot szimbolizálják. Viszont fákat máshol is díszítettek. Az ősi Egyiptomban pálmafát díszítettek fel, a győzelem jelképét. Egyes korai legendákban az újszülött istenség, Baal-berith (A Fa Ura) jelképe. Valamint szoros összefüggést mutat a germán pogány hagyománnyal: ajándékokat hagyni az elf-nek, hogy elnyerjék jóindulatukat. A fa minden ősi európai nomád törzs életében létfontosságú és szent élőlény volt. A germánok hite szerint az emberi faj is a fáktól származik, a nők a Nyírfától, a férfiak a Kőristől vagy a Tiszafától. A díszek legfőképpen az újjászülető Napot szimbolizálják, valamint a kozmikus év egyes elemeit, a Holdat, csillagokat, a földet, az egyes hónapokat, a világkígyót, az időt.”


(Forrás: http://www.boszorka.com/forums/showthread.php?t=796 )


 


 

Címkék:

Csokis keksz Mirahnak!

2008 november 12. | Szerző:

Kedves Mirah!


Ezt a receptet találtam. Megadnak, vagy a Mikulásnak akarod? 😉


Köszönöm a kommentet.


 


 Amerikai csokis keksz






Hozzávalók:

  • 25 dkg sütőmargarin

  • 1 kávéskanál só

  • 1 kávéskanál sütőpor

  • 15 dkg cukor

  • 15 dkg barnacukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 2 tojás

  • 20 dkg liszt

  • 10 dkg mandula (szeletelt)

  • 10 dkg étcsoki (apróra vágva)








  • Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A hozzávalókat a leírás szerinti sorrendben összekeverjük. A tepsire sütőpapírt teszünk (egyszerűbb kettő tepsivel dolgozni). Két teáskanál segítségével kis halmokat teszünk, nem túl közel egymáshoz (nekem 14 db fér el egy tepsin). 8-10 perc alatt megsül, közben a másik tepsit elő lehet készíteni, így folyamatos a sütés. Mandula és étcsoki helyett lehet bele tenni diót vagy mogyorót, és a gyerekek megmaradt mikulás- vagy nyuszicsokiját!


    (forrás: mindmegette.hu)

    Címkék:

    A Mikulás avaron jön!

    2008 november 12. | Szerző:

     Mint azt egy október végi híradásban hallottam, igaz csak fél füllel, a világválság miatt az üzletek igyekeznek mindent leakciózni.



    Ezzel igazán akkor szembesültem, mikor a hiradás után két nappal később besétáltam a helyi hipermarketbe, s párommal nagyban vitatkozva, kishíjján nekiszédültem egy akciós polcnak. Nem fogjátok elhinni mik néztek velem szembe! Mikulások. MIKULÁSOK minden méretben. Hóemberek, angyalkák, adventi naptárak, díszdobozos csokoládék, s nem sokkal hátrébb hatalmas kondérokban szaloncukrok. Felettük a nagy tábla, jókora piros betükkel, hogy még a zöldségosztályról is jól lássák, kiírva:


    AKCIÓS SZALONCUKOR 


    Zsoltira nézve félhangosan elgondolkodtam.


    -Normálisak ezek? Október 27 van!


    -Nem tudom – vont vállat, majd kézen fogott és elsétáltunk szüleim után a hentesárú osztályra. – De ha így folytatják, akár már augusztusban kitehetik őket.


    -Bár az akciót abból a szempontból megértem, ha most veszik meg, lejár a szavatossága, mire aktualitást kap – mondtam. Ő mosolyogva a fejét rázta és bekanyarodtunk a hentespultokhoz. 


    Útközben elcsíptem egy-két méltatlankodó mondatfoszlányt:


    -…egyre korábban…


    -…ezek megbolondultak…


    -…a valentini csicsák után pedig akár már február 15-én kitehetik a husvéti nyulat!


    -…anya…. miért járt már itt a Télapó?


    Csak a fejemet csóváltam. Igazuk volt! Évről-évre korábban teszik ki a karácsonyi dekorációkat, kezdik el árusítani a csokitélapókat. Bár abban igazat adok, jobb, ha a Mikulás ruhába öltöztetett ex húsvéti nyulakat minél gyorsabban elpasszolják! A múlthét végén pedig az Alba plázában sétálva megtorpantam a virágüzlet kirakata előtt. Neeeem, nem azért, mert olyan gyönyörű csokrokat és szobapárfányokat láttam…. öt különböző színben és stílusban feldíszített műfenyű vigyorgott az arra járókra, híresztelve, hogy ” Figyelem, már csupán  42 nap van Karácsonyig!”


    Összeszedtem elhullajtott államat a padlóról, megráztam a fejem, és igyekeztem tovább sétálni.


    Nem arról van szó, hogy nem várnám a Karácsonyt, hiszen én voltam az, aki tavaj szeptemberben elindítottam ezt a blogot. Már tűkön ültem, mire elérkezett a várva várt nap. Most igazából a december 15öt nem várom. Arra kell leadnom a szakdolgozatomat. Épp, hogy nekiálltam. Van egy hónapom rá. Ha azon túl vagyok, már teljes mellbedobással készülök az ünnepekre. És a vizsgáimra :-s


    Na de akkor is! Mikulások és rénaszarvasok a hulló avaron?

    Címkék:

    Mézeskalács receptek 1.

    2008 október 9. | Szerző:

    Elkezdem gyűjtögetni a recepteket, amik jól jöhetnek az ünnepek felé menet. Ha valakinek van valami jó ötlete, küldje el a linket 🙂


    Nálam a legelső, és legfontosabb  étel az ünnepekben a mézeskalács. Néhány receptet megmutatok 🙂



    Hozzávalók:
    1 kg liszt
    4 dl porcukor
    2 kávéskanál szódabikarbóna
    2 kávéskanál fahéj
    2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
    csipet só
    10 dkg zsír vagy margarin
    3 egész tojás
    2 és fél – 3 dl méz
    + ha díszítjük: egy tojásfehérje
    6 evőkanál kristálycukor



    A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a zsiradékot. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.) A deszkát bőven lisztezhetjük. Inkább arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, “elfolyik” a forma, és ráadásul lukacsos lesz a sütemény felülete. A tésztából egy kisebb darabot vágunk, és alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtjuk. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. (Ha egy nagyobb kést teszünk alá, átemelésnél nem deformálódik.) Közepesen forró sütőben sütjük, de nagyon vigyázzunk, hogy meg ne égjen, mert igen hirtelen megsül. A sütések között nem kell újrakenni a tepsit, legfeljebb, ha jónak látjuk, egy kicsit belisztezhetjük.


     


    Fűszeres mézeskalács


    · 10 dkg margarin vagy vaj
    · 10 dkg cukor
    · 10 dkg méz
    · 2 egész tojás
    · 20 dkg liszt
    · 1 dkg szalalkáli
    · 1/2 kk gyömbér
    · szegfűszeg és fahéj
    · 5 dkg cukrozott narancshéj
    · kevés zsemlemorzsa


    Kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A vajat vagy margarint keverjük habosra a cukorral, keverjük hozzá az előbb megforralt mézzel a kockára vágott narancshéjat és tegyük hozzá a felhabosított tojásokat, végül lisztet, fűszereket, szalalkálit keverjünk bele. Ezután öntsük az előkészített formába. Közepesen meleg sütőben sütőben 40 percig süssük.


     


    Válogassatok ízlés szerint 🙂

    Címkék:

    Új információk

    2008 október 8. | Szerző:

     Kapatm egy fülest, hogy november 29én kezdődik Székesfehérváron a karácsonyi vásár. Részben várom, másrészt nem. Senki nem ijedjen meg. Semmi rossz nem fog történni, csupán le kell adnom a szakdolgozatomat. Ez azért némi görcsöt képez a gyomrom tájékán.


    De jó dolgok is történnek.


    Párom megígérte, hogy kimegyünk a bécsi karácsoníyi vásárra. Més sohasem jártam ott. Mindenki áradozik róla. Ti mit tudtok? Valóban olyan jó? Olya lenyűgöző? Meglehet kint venni a karácsonyi ajándékokat?


    Másrészt… Zsolti szemei felcsillantak, mikor az Interspárban odamentem a cukrász kellékekhez, és jeleztem, hogy venni szeretnék egy tortadíszítő szettet, mert majd kell az ünnepekben a mézeskalácsaimhoz.


    -Szoktál mézeskalácsot sütni?


    Zöld szemei úgy csuillogtak, akár egy kisgyereknek, aki nagyon jó hírt kapott.


    -Igen, szoktam. És idén szeretném ismét kidíszíteni.


    -Majd én megveszem neked.


    -Azt majd meglátjuk – mosolyogtam fel rá, és tovább sétáltunk a pénztár felé.


    November környékén ismét betoppanok a Szezámba, ahol a sütiformáimat szoktam venni. Kell még egy-két forma. örülnék, ha találnék emberke formát és rénszarvast.

    Címkék:

    Segíííítséééég!

    2008 szeptember 4. | Szerző:

     Úgy érzem, sokan azt várjátok, hogy ismét ömlengeni fogok a Karácsony szentségéről. Még magam sem tudom rá a választ. Nagyon várom, ugyan akkor még sem. Az első szakdolgozatomat december 22ig le kell adnom. Ez némi árnyékot vet az ünnepi készülődésemre. Így valószínűleg nem fogok olyan nagyon sokat írni.


    De kérlek, segítsetek öszeszedni néhány dolgot, ami titeket érdekelne. Miről írjak? mit szeretnétek? Történeteket? Beszámolókat? Receptek, ötletek? Kérlek segítsetek, mert enyhén szólva eltévedtem ebben a rengetegben.


    Írjatok kommentet, linkeljetek, vagy szívesen várok ötleteket az e-mail címemre:


    gioanna@citromail.hu


    Előre is köszönöm.


    Joyo


    Címkék:

    Nem katasztrófa, csak karácsony

    2008 szeptember 3. | Szerző:

     

    Címkék:

    rocking a round a christmas tree

    2008 augusztus 24. | Szerző:

     

    Címkék:

    Ismét itt vagyok :-)

    2008 augusztus 23. | Szerző:



     Halihó, újra itt vagyok. Ahogy elnézem a kezdeteket, még éppen időben. Tavaly, valahol ilyentájt pattant ki a fejemből eme blog ötlete.



    Azt hiszem itt az ideje ismét toborozni a Karácsony Fanokat, hogy ötleteket, élményeket, meséket cseréljünk, esetleg, ha eljön az ideje, akkor recepteket is. Nekem van sok új élményem, receptem, storym. Remélem nektek is 😉



    És kedvcsinálónak egy kis ajándék 😀


     


    Címkék:

    elköszönök

    2007 december 29. | Szerző:

     Kedves barátaim, olvasóim, blogtársaim!


    Na jó, ez úgy hangzik mint egy nagyon komoly beszéd, de csöpögni sem szeretnék! A lényeg, az, hogy 360 nap van Karácsonyig 😀


    Egyenlőre befejezem ezt a blogot, majd, ha ismét aktuális, újra jelentkezem. Küöszönöm, hogy olvastatok, írtatok nekem, segítettetek, főleg te Tűz! Köszönöm.


    Ha továbbra is kíváncsiak vagytok rám, akkor ezen a blogon megtaláltok, ez a naplóm…


    https://singli.cafeblog.hu

    Címkék:

    Üzenj a blogger(ek)nek!

    Üzenj a kazánháznak!

    Blog RSS

    Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!