Mézes finomságok

Ünnepélyes desszertek mézzel

Női Portál





2010-12-09

A mézes sütemények a hagyományos magyar ünnepi konyha

részei. Érthető, hogy
mai napig tartja magát gasztronómiánkban, hiszen

nincs az az ember, akit varázslatos illatával és ízével ne varázsolna

el. Lepd meg szeretteidet Te is mézes finomságokkal!



80



Őseink

feltehetően még az Etelközből hozták magukkal a mézeskalács-készítés

tudományát, ami – tápláló és tartós mivoltának köszönhetően – nagy

népszerűségnek örvendett. A Magyarországra került legrégebbi

mézeskalácsformák a római légió katonáitól származnak. Akkoriban a

formák neveket, bölcs mondásokat, jókívánságokat mintáztak, és a velük

készített méze4skalácsokat az emberek kivételes alkalmakra adták

egymásnak. A mézeskalácsot eredetileg a háziasszonyok készítették, de

miután népszerűsége, és ezáltal a kereslet is megnőtt iránta, hamarosan

céhek kezdtek foglalkozni az előállításával.



Ez az iparág volt hazánkban és sok más országban

is az első iparszerűen űzött
sütőcukrászati tevékenység. A formákat

mesterlegények, később ötvösművészek készítették. Kezdetben,

cserépformákban és úgynevezett mézeskalácssütő formákban sütötték a

finomságot. Egy fadarabba (nagyjából a mai vágódeszkához hasonlít)

negatívban faragták bele a kívánt formát, majd ezt feltöltötték a még

puha tésztával, és a deszkával együtt sütötték ki. A kész mézeskalácsok

ajándékozása egyre inkább az ünneplés része lett, a kalácsokat egyes

helyeken még jegyajándékként is adták. Így vált a mézeskalács idővel

egyszerű süteményből dísz- és ajándéktárggyá.

Forrás: Női portál

Tovább a blogra »