Mézes finomságok
2010 december 13. | Szerző: Joyo |
részei. Érthető, hogy

nincs az az ember, akit varázslatos illatával és ízével ne varázsolna
el. Lepd meg szeretteidet Te is mézes finomságokkal!
80
Őseink
feltehetően még az Etelközből hozták magukkal a mézeskalács-készítés
tudományát, ami – tápláló és tartós mivoltának köszönhetően – nagy
népszerűségnek örvendett. A Magyarországra került legrégebbi
mézeskalácsformák a római légió katonáitól származnak. Akkoriban a
formák neveket, bölcs mondásokat, jókívánságokat mintáztak, és a velük
készített méze4skalácsokat az emberek kivételes alkalmakra adták
egymásnak. A mézeskalácsot eredetileg a háziasszonyok készítették, de
miután népszerűsége, és ezáltal a kereslet is megnőtt iránta, hamarosan
céhek kezdtek foglalkozni az előállításával.
Ez az iparág volt hazánkban és sok más országban
is az első iparszerűen űzött sütőcukrászati tevékenység. A formákat
mesterlegények, később ötvösművészek készítették. Kezdetben,
cserépformákban és úgynevezett mézeskalácssütő formákban sütötték a
finomságot. Egy fadarabba (nagyjából a mai vágódeszkához hasonlít)
negatívban faragták bele a kívánt formát, majd ezt feltöltötték a még
puha tésztával, és a deszkával együtt sütötték ki. A kész mézeskalácsok
ajándékozása egyre inkább az ünneplés része lett, a kalácsokat egyes
helyeken még jegyajándékként is adták. Így vált a mézeskalács idővel
egyszerű süteményből dísz- és ajándéktárggyá.
Forrás: Női portál
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: