A város már szépül

 Sopron

egyre jobban belép a karácsonyi készülődésbe. A legtöbb forgalmas utca

lámpaoszlopaira már felszerelték a fenyőfa, csillag és hópehely formájú
égőket,

és a
minap láttam, hogy a Várkerületen lévő fákra és sövényekre

elkezdték feltenni az ünnepi fehér égősorokat. Az üzletek nagy százaléka

már karácsonyi kirakattal rendelkezik, és minden élelmiszer üzletben

ott vigyorognak a csoki mikulások, adventi kalendáriumok és

szaloncukrok.






Bizony…visszafordíthatatlanul közeleg az ünnepi időszak.



Ennek

fényében, édesapám is nekilátott átrendezni a virágüzletet. Közösen

elkészítettük a szokásos díszes kirakatot natúr alapanyagú őzikékkel,

mikulásvirágokkal, igényesen elkészített betlehemes figurákkal, mohával,

faágakkal és vattával. Egyenlőre még nem tudtam feltölteni az új

kirakatról készült fényképeket, de amint megvan, megmutatom.

Tavaly ilyenkor esett le az első hó. Utána néztem a köpönyeg.hu-n, az előrejelzés szerint jövőhét végére már hózáporok várhatóak. Bevallom, én nem bánom egy kicsit sem. Egyrészt gyönyörű, mikor elkezdenek szállingózni a hópelyhek, jó nézegetni a kandalló mellöl, vagy a szobában ülve, mikor beleburkolódzol egy jó meleg plédbe 🙂 Másrészt szeretek havat lapátolni. És ott vannak azok a jó kis téli sportok. Idén elhatároztuk a párommal, hogy mindenképpen elmegyünk szánkózni a sípályára. ^^ Nem beszélve a hógolyózásról, hóember építésről és a hóangyal készítésről. Ezt mind a fejembe vetem, de majd kiderül, hogy mit lehet belőle valóra váltani.

Azt viszont biztos, hogy veszek üveg festéket, és hópelyheket festek az ablaküvegre. Vagy hóembert. Lényeg az, hogy nagyon szeretném feldobni a környezetemet az ünnepek alatt ^^  



Elkezdtem recepteket gyűjtögetni, amik közül szeretnék veletek megosztani mindig egyet… ^^

Adventi keksz



40 dkg finomliszthez


reszeljünk le
egy egész,

kemény húsú, kicsit savanykás
almát.

Tegyünk hozzá egy kocka
sütőmargarint

– azaz
25 dkg-t.

Üssünk bele
2 tojást.

Kerül még bele
18 dkg

cukor
, egy

teáskanál fahéj
, egy

csipet só
. Vaníliaesszenciából

cseppentsünk bele
pár

cseppet
. Öt

evőkanálnyi kandírozott narancshéj
és 10 dkg összetört,

finom
étcsokoládé

kerül még a tésztába. Ezt az egészet sűrű, ragacsos, illatos tésztává gyúrjuk –

a kezünk még órákig illatozni fog, úgy vigyázzunk 🙂 Hűtőben pihentessük a

tésztát minimum fél, de inkább egy órát.

190 fokosra melegítsük elő a sütőt. A tepsit béleljük ki

sütőpapírral, és kanállal helyes kis szabályos kupacokat tegyünk rá a

tésztából, egymástól lehetőleg viszonylag távol. (Nekem 4×5 kupacocska ment rá

a legnagyobb tepsimre.) Ez sülés közben szétterül, és helyre kis kekszeket fog

formázni. Addig süssük, míg alul piros, felül száraz nem lesz. (Ez nagyjából 15

percet jelent tepsinként.)

Fémdobozban vagy selyempapír között sokáig eláll – csak kihűlve

zárjuk be! Jó étvágyat 🙂



Tovább a blogra »