A város már szépül
2010 november 13. | Szerző: Joyo |
Sopron
egyre jobban belép a karácsonyi készülődésbe. A legtöbb forgalmas utca
lámpaoszlopaira már felszerelték a fenyőfa, csillag és hópehely formájú égőket,
és a minap láttam, hogy a Várkerületen lévő fákra és sövényekre
elkezdték feltenni az ünnepi fehér égősorokat. Az üzletek nagy százaléka
már karácsonyi kirakattal rendelkezik, és minden élelmiszer üzletben
ott vigyorognak a csoki mikulások, adventi kalendáriumok és
szaloncukrok.
Bizony…visszafordíthatatlanul közeleg az ünnepi időszak.
Ennek
fényében, édesapám is nekilátott átrendezni a virágüzletet. Közösen
elkészítettük a szokásos díszes kirakatot natúr alapanyagú őzikékkel,
mikulásvirágokkal, igényesen elkészített betlehemes figurákkal, mohával,
faágakkal és vattával. Egyenlőre még nem tudtam feltölteni az új
kirakatról készült fényképeket, de amint megvan, megmutatom.
Tavaly ilyenkor esett le az első hó. Utána néztem a köpönyeg.hu-n, az előrejelzés szerint jövőhét végére már hózáporok várhatóak. Bevallom, én nem bánom egy kicsit sem. Egyrészt gyönyörű, mikor elkezdenek szállingózni a hópelyhek, jó nézegetni a kandalló mellöl, vagy a szobában ülve, mikor beleburkolódzol egy jó meleg plédbe 🙂 Másrészt szeretek havat lapátolni. És ott vannak azok a jó kis téli sportok. Idén elhatároztuk a párommal, hogy mindenképpen elmegyünk szánkózni a sípályára. ^^ Nem beszélve a hógolyózásról, hóember építésről és a hóangyal készítésről. Ezt mind a fejembe vetem, de majd kiderül, hogy mit lehet belőle valóra váltani.
Azt viszont biztos, hogy veszek üveg festéket, és hópelyheket festek az ablaküvegre. Vagy hóembert. Lényeg az, hogy nagyon szeretném feldobni a környezetemet az ünnepek alatt ^^
Elkezdtem recepteket gyűjtögetni, amik közül szeretnék veletek megosztani mindig egyet… ^^
Adventi keksz
40 dkg finomliszthez
reszeljünk le egy egész,
kemény húsú, kicsit savanykás almát.
Tegyünk hozzá egy kocka sütőmargarint
– azaz 25 dkg-t.
Üssünk bele 2 tojást.
Kerül még bele 18 dkg
cukor, egy
teáskanál fahéj, egy
csipet só. Vaníliaesszenciából
cseppentsünk bele pár
cseppet. Öt
evőkanálnyi kandírozott narancshéj és 10 dkg összetört,
finom étcsokoládé
kerül még a tésztába. Ezt az egészet sűrű, ragacsos, illatos tésztává gyúrjuk –
a kezünk még órákig illatozni fog, úgy vigyázzunk 🙂 Hűtőben pihentessük a
tésztát minimum fél, de inkább egy órát.
190 fokosra melegítsük elő a sütőt. A tepsit béleljük ki
sütőpapírral, és kanállal helyes kis szabályos kupacokat tegyünk rá a
tésztából, egymástól lehetőleg viszonylag távol. (Nekem 4×5 kupacocska ment rá
a legnagyobb tepsimre.) Ez sülés közben szétterül, és helyre kis kekszeket fog
formázni. Addig süssük, míg alul piros, felül száraz nem lesz. (Ez nagyjából 15
percet jelent tepsinként.)
Fémdobozban vagy selyempapír között sokáig eláll – csak kihűlve
zárjuk be! Jó étvágyat 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: