Mézeskalács és az ünnep fényei

2009 november 22. | Szerző: |

 Sziasztok! 🙂


Kedden utazom Székesfehérvárra, így lesz alkalmam bekukkantani
kedvenc
karácsonyi üzletembe, a Szezámba. Lehet, hogy beszerzek néhány
újabb süteményformát. Ugyan van éppen elé, de úgy érzem, a mézeskalács,
formára sosem lehet elég változatos. Lássuk csak; van kis csillag, nagy
csillag, hulló csillag, kis hold, nagy hold, fenőfa, hintaló, szív,
kör, és olyan mackó aminek a füleit levágva később emberke lesz.



Nagyon szeretek mézeskalácsot sütni, bár mindig elszúrom az
időbeosztásomat. Általában 23án sütöm meg  sütiket, hogy másnapra
kellően megpuhuljon, a cukormáz pedig megkössön rajta. Mindig délután
kezdek neki, így a díszítéssel együtt körülbelül este tizenegyre szokta
végezni vele. Tavaly beállt segíteni a párom is. Olyan volt, akár egy
nagyra nőtt gyerek. Engedtem neki, hogy meggyúrja a tésztát, én
kinyújtottam, ő pedig elkezdett figurákat szaggatni belőle. Rápakolta a
már előre zsírpapírral kibélelt tepsibe. A sütően már sült egy adag.



Zsolti élvezte a konyhai munkát. Miután kiültek a sütemények,
elkezdtük díszíteni őket. Fehér cukormáz került rájuk és csokireszelék.
Sokat nevettünk. Ez volt az első eset, hogy nem untam bele és fáradtam
el a sütés végére.



Mindenkinek ízlett a mézeskalács az ünnepek alatt. Zsolti büszkén
kínálgatta körbe kreálmányait a karácsonyi vacsora után nagyszüleimnél.



Már várja az idei sütést is.


  ******


Pénteken pedig végre találkoztam azzal az
eseménnyel, ami visszavonhatatlanul jelzi az ünnepek közeledtét. Éppen
angolról sétáltam ki a Patak utcából Zsolti kezét szorongatva. Mikor
kifordultunk a merőlegesen futó utcába, láttam, hogy már felkapcsolták
a karácsonyi égősorokat. Korábban tanúja voltam miként szerelték fel a
díszeket szerte a városban. Alig vártam, hogy láthassam őket.


Azt hiszem sorrendben a következő az lesz,
mikor a Főtéren el kezdik összeácsolni a kis fabódékat, melyek a
karácsonyi vásár eljövetelét jelzik. Idén hiányozni fog, hogy a
fehérvári vásáron nem vehetek részt a barátaimmal, és nem kortyolgatunk
lyukasórákban forralt bort, ami különös módon Fehérvárott fehér borból
készül.



Talán valahogy megoldható lesz. Majd az
internet a segítségünkre siet. Ott a webkamera, azon keresztül forralt
borozhatunk együtt és beszélgethetünk. Már csupán telepítenem kellene
a  webkamerámat 😛 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!